Görüş: “Brexit Birleşik Krallık eğitim sistemini nasıl etkileyebilir”?
Steve Phillips – English UK Başkanı
Merhaba Sevgili Eğitim Ekonomisi okurları;
5 yıldır Brexit’ten bahsediyoruz ve Birleşik Kralllık 2021 itibariyle resmi olarak AB’den ayrıldı. Brexit dünya geneli için de oldukça önemli bir olay olmasına rağmen yaşanan pandemi krizi sebebiyle medyada kendine yeteri kadar yer bulamadı. Birleşik Krallık için AB’den ayrılmak elbette bir çok farklı sektörü etkiliyor.
Peki, Brexit, Birleşik Krallık’ta eğitim sektörünü nasıl etkileyecek ?
Etkilerden ilki Birleşik Krallık’a diğer ülkelerden gelen öğretmenler ile ilgili olacaktır. Öğretmenlik kariyerlerini geliştirmeyi hedefleyen eğitimciler ve tabi misafir öğretmenler, Birleşik Krallık’ı zenginleştirici bir süreç olarak görüyorlar. Ancak, Birleşik Krallık artık bir Avrupa Birliği üyesi ülke değil. Bu sebeple Birleşik Krallık’ta çalışmak özellikle AB vatadanşları için cazibesini yitirebilir. Durumu daha da detaylandırırsak , Britanyalı eğitimciler de Avrupa’da çalışma olanakları Brexit tarafından kısıtlandığı için geri dönmek zorunda kalacaklar. Yani geriye göç başlayacak.
Asya ülkelerinin gelişen uluslararası eğitim sektörünü de hesaba katarsak , rekabetçi bir ortamda bu ülkeler daha cazip hale gelebilir. Brexit’in eğitim sektörü için ikinci önemli etkisi modern yabancı dillerin öğretilmesi alanında kendini gösterecektir. Brexit nedeniyle bu alan da olumsuz etkilenmeye açık. Brexit sonrası, farklı yabancı dil öğretmenlerinin sayısı azalırsa, bu öğretmenleri değiştirmek çok daha zor olacak. Aynı zamanda işe alımlar da bir o kadar zor hale gelecek.
Farklı bir dil öğrenmenin pek çok bilişsel ve kültürel faydası var.Brexit’in etkisiyle bu alanda yaşanacak kısıtlamalar sebebiyle yabancı öğretmen havuzu daralabilir ve bu açıdan ülke daha zayıf hale gelebilir.
Brexit’in eğitim sektörüne üçüncü olumsuz etkisi elbette ki yabancı öğrenciler konusu. Uluslararası öğrencilerin hepsi Birleşik Krallık’ta öğrenim görmeye geldiklerinde kendi kültürel
zenginliklerini de ülkeye taşırlar. Bu sadece daha büyük bir küresel kültür anlayışı değil, aynı
zamanda farklı öğrenme yöntemleri de buna dahil. Brexit ile birlikte AB öğrencilerinin Birleşik
Krallık’tan gittikçe daha da uzaklaşacağına dair bir endişe var. Ancak İngiltere’nin uluslararası
alanda eğitim sektöründeki etkinliği her zaman çekiciliğini korumuştur.
Birleşik Krallık hükümeti ise Brexit’in eğitim sektörüne olumsuz etkilerini biraz olsun hafifletmek için yabancı öğrencilere ülkede cazip imkanlar sunmak için çalışıyor. Bu imkanlardan biri iki yıllık eğitim sonrası ülkede çalışma vizesi almak. Çalışma vizesi, uluslararası öğrencilerin Birleşik Krallık’taki kariyerlerini sürdürmeleri için çok önemli bir fırsattır. Hükümetin bu ve bunun gibi atılımları Birleşik Krallık’ın dünyanın eğitim destinasyonu konumunu korumasına yardımcı olacaktır. Umudum, tüm uluslararası öğrencilerin (AB öğrencileri dahil) Brexit sonrası da İngiltere’yi tercih etmeleridir.
British Council Kıdemli Danışman Eğitim Araştırmacısı Michael Peak’e göre, İngiltere, 2020’nin başlarında, uluslararası öğrenciler için dünyanın en popüler destinasyonu olarak ABD’nin önünde yer aldı. Uluslararası öğrenciler için dünyanın önde gelen varış noktası olan Birleşik Krallık yerini korumaya devam ediyor. Hedef Birleşik Krallık üniversitelerinin dünyanın en iyileri arasında olduğu gerçeğini korumak olmalıdır. Bu, dünya sıralamasında olağanüstü iyi performans göstermenin yanı sıra, dünya çapında işverenler ve akademisyenler tarafından aranan Birleşik Krallık yüksek öğrenim dereceleri ve nitelikleri, belirsizliği ortadan kaldırmak ve Birleşik Krallık eğitim sektörünü uluslararası ticarete tamamen açık hale getirmek için yeterli olacaktır.