Pandemi’nin Amerikan Ekonomisi ve Eğitim sistemine olan etkileri

A
Eylem Şenyüz / Georgetown University
Pandemiden önce, salgın hastalıklar konusunda deneyimli ve eğitimli olan Güney Kore ve Tayvan gibi ülkeler, mücadele de öne geçtiler. Benzer şekilde, ekonomisi pandemi ile mücadele için hazırlıklı veya güçlü olan ABD ve Kuzey Avrupa ülkeleri, stabil ekonomik yapıları sayesinde salgın sürecinde diğer ülkelerden bir adım önde olmayı başardılar. Yapılan tahminlere göre, Amerikan ekonomisin pandemi öncesindeki hacmine 2021 yılının yaz aylarında geri gelmesi beklenmektedir. Pandemi’den ciddi şekilde etkilenen pek çok diğer ülkenin de, özellikle İtalya örneğini verecek olursak, aynı seviyelere ancak 2025 yılının ilk çeyreğinde ulaşabileceği öngörülmektedir.
Pandemi Amerika’da yönetimi degiştirdi
Pandemi’den önce yapılan anketlere göre, Donald Trump’ın 2020 başkanlık seçimlerini tekrar kazanacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak, özellikle Pandemi’nin başında yapılan yönetim hataları, Amerika’da demokratların sadece başkanlığı değil, Senato’yu da ele geçirmelerine neden oldu. Demokratların gelmesiyle birlikte pandemiyle mücadele çerçevesi içerisinde devlet harcamalarında da artışa gidildi. Genişlemeci para politikalarıyla desteklenen devlet harcamaları, gelir seviyesindeki adaletsiz dağılımı bir nebze de olsa düzeltebildi.
2021’de Amerikan ekonomisiden rekor beklentisi
Pandemiden dolayı, geçen yıl %-3.5 küçülen Amerikan ekonomisi, 2021 yılında 1984’ten bu yana görülmemiş olan %7 üzeri bir büyüme hızını hedeflemektedir. Hızlı büyümenin en önemli nedeni, pandemi’den dolayı oluşan tüketim açığının devlet harcamalarıyla kapatılmaya çalışılmasıdır. Aynı zamanda başarılı bir şekilde yönetilen aşı kampanyası da ekonomide gereken güvenin geri gelmesinde büyük rol oynadı.
Amerika’da yüksek Öğretim ve uzaktan Eğitim
Öğretim görevlisi olduğum Georgetown Üniversitesi gibi yüksek öğretim kurumları, uzaktan eğitime çok hızlı ayak uydurdular. Zoom, Teams ve benzeri uygulamaların alt yapısı bir çok üniversitede önceden hazır olduğu ve uzaktan eğitime aşina oldukları için sürece çok hızlı adaptasyon sağlanmış oldu. Bu sayede, tüm eğitim müfredatının uzaktan eğitim sistemine entegre edilmesi düşünülenden çok daha hızlı gerçekleşmiş oldu. ilk etapta uzaktan eğitim, Amerika’da okuyan yabancı öğrencilerin vize statüleri ilgili sorunlara sebep oldu. Vize statülerini korumak zorunda olan uluslararası öğrenciler belirli sayıda sunulan sınıf içi yüz yüze derslerden almak zorunda kaldılar. Zaman içerisinde bu sorun da eş zamanlı sunulan çevrim içi dersler ile aşılmış oldu.
Uzaktan eğitimin getirdiği fayda ve konfor seviyesine alışan eğitimci kadroları ve öğrenciler, önümüzdeki yıllarda bu yeni eğitim yöntemini daha da benimseyip yaygın bir seviyeye getirmeyi planlamaktadır.
Eyaletlerdeki İlk ve Ortaöğretim süreci ve yönetimi
Ani gelişen bu küresel salgında alt yapısı hazır olmayan ve Eyaletlerin yönetimi altındaki ilkokul ve orta okullar, uzaktan eğitime geçişte epey bir zorlandılar. Bu sistem içerisinde çalışan öğretmenler de sınıflara geri dönmemek için direndiler. Bir çok eyalette ve bunlara bağlı okullarda, neredeyse tüm öğretmen ve personelin aşılanmış olmasına rağmen, tam-zamanlı ve yüz yüze eğitim sistemine henüz tam anlamı ile geri dönüş sağlanamadı. Haftanın sadece iki gün açık olan bir çok devlet okulu, çalışan anne babaların kabusu olmaya devam etmektedir.
Özel Okullar ve Uzaktan Eğitime yaklaşımları
Amerika’daki özel okullar alt yapıları pandemi’den önce hazır olmamasına rağmen, değişime çok hızlı ayak uydurabildiler. Öğrenci ve öğretmenler periyodik olarak yapılan COVID-19 testleri sayesinde virüs kapma risklerini de minimize ederek yüz yüze eğitime hızla geri dönülmesine yardımcı oldular. ilk etapta yarı zamanlı yürütülen yüz yüze dersler, teknolojinin imkanları sayesinde uzaktan eğitim ile desteklenmiş oldu. Özel okulların bu başarısı, yeni eğitim yılında da birçok ailenin bu tarz okulları tercih etmesindeki en önemli etkenlerden birisi olacaktır.
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi’nin getirdikleri ve götürdükleri daha çok uzun yıllar konuşulacak gibi gözükmekte olup, çok kısa sürede çok hızlı bir değişime ayak uydurmak zorunda kalmış olan ya da adapte olamayan insanlar, toplumlar, sektörler ve ülkeleri önümüzdeki yıllarda da çok zorlu günler beklemektedir.
Özelikle hizmet sektörüne yoğunlaşmış grupların, normal şartlar altında uzun yıllar içerisinde yaşanması beklenen değişimi bir kaç ay gibi kısa bir sürede yaşamak zorunda kalmaları ciddi adaptasyon sorunlarını da beraberinde getirmiş oldu. Yaşanan bu hızlı değişime ayak uyduramayanları sistem doğal seleksiyon yöntemi ile eleyecek gibi gözükmekle birlikte pandeminin hayatımıza getirdiği yeni dünya düzeninin yankıları da daha uzun yıllar devam edecektir.
Eylem Şenyüz / Georgetown University