“Araştırma verilerine göre çocuklar karantina dönemlerinde daha iddialı kitaplar okudu”
Bir milyonu aşkın çocuğun dahil olduğu, okuma alışkanlıkları araştırmasına göre, çocuklar, özellikle okulların kapalı olduğu dönemlerde, daha kapsamlı kitaplar okumaya başladı.
Yeni bir araştırma, çocukların geçen yıl karantina dönemlerinde, daha zorlu ve uzun kitaplar okumayı tercih ettiğini ve bu durumun karantina koşullarında kendilerini daha iyi hissetmelerini sağladığını ortaya koydu.
Birleşik Krallık ve İrlanda’daki bir milyondan fazla öğrencinin okuma alışkanlıklarını inceleyen Renaissance Learning tarafından hazırlanan yıllık “Çocuklar Ne Okuyor? “
(What Kids Are Reading?) araştırmasına göre, bir önceki yıla göre Temmuz 2020’ye kadar olan dönemde, yıl içerisinde okunan toplam kitap sayısında %17’lik bir düşüş yaşanmış olsa da çocuklar karantinada ve okulların kapalı olduğu dönemde daha fazla kitap okudular. Karantinada okunan kitapların tür olarak daha iddialı kitaplar olduğunu gösteren araştırma verilerine göre, özellikle ilkokul çocukları ve 7. sınıf öğrencileri daha zorlu kitapları tercih ettiler.
Aynı zamanda araştırmanın da yazarı olan University of Dundee profesörlerinden Keith Topping “Genel itibarıyla karantina döneminde, öğrenciler, kapsamı daha geniş olan daha zorlu ve uzun kitaplar okuma eğilimindeydi. Okumaya daha fazla vakit ayırabildikleri için çocuklar edebiyatla daha fazla ilgilenme fırsatı yakaladılar. Okulların artık kapılarını yeniden açtığı şu dönemde okumaya daha fazla vakit ayrılmasını teşvik etmesi gerekiyor” açıklaması yaptı.
Araştırmanın yayım tarihi, National Literacy Trust’ın (NLT) yaptığı bir çalışmayla aynı döneme rastlıyor. 9-18 yaş arası 58 binden fazla öğrencinin cevaplarının incelendiği, 2020 yılı başında gerçekleştirilen NLT çalışmasında, çocukların %47,8’i kitap okumaktan keyif aldıklarını söyledi. Öte yandan NLT tarafından Mayıs ve Haziran aylarında, yani bahar ayları karantina döneminde, 4 binden fazla çocukla yapılan ikinci bir ankette ise çocukların %55,9’u kitap okumaktan “çok fazla” veya “oldukça fazla” keyif aldıklarını söylediler.
NLT’den Dr. Christina Clark ve Irene Picton bu duruma hazırladıkları raporda dikkat çektiler.
“2020 yılında, kitap okuma keyfine ilişkin dile getirilen kişisel görüşlerde,anketlerimizde bu soruya yer vermeye başladığımız 2005’ten bu yana kaydedilen en düşük oranla karşılaştık. Normalde bu durum, üzücü tablonun iyileştirilmesi yönünde sektöre çağrıda bulunulmasına neden olurdu. Ancak, bu anketten kısa bir süre sonra Covid-19 pandemisi dolayısıyla okullardaki ilk kapanma dönemi başladı ve ikinci anketimizde durumun farklılaştığını görmeye başladık. Bu ilkbahar karantinasında okuma alışkanlığı artmıştı.”
NLT anketine göre her beş çocuktan üçü, okumanın, karantina döneminde kendilerini daha iyi hissettirdiğini söylerken, %32’lik bir kesim ise arkadaşlarını veya ailelerini görememenin getirdiği mutsuzlukla, kitap okuyarak başa çıktıklarını belirtti.
Dr. Clark: “Kitap okumak için daha fazla vaktin olması ve zevk için kitap okuma fırsatının doğmasının yanı sıra, kitap seçeneklerinde artan özgürlük seviyesi, kendilerini hikayelere kaptıran gençlerin sayısındaki artışın ana nedenleri arasında” değerlendirmesinde bulunuyor.
“Çocuklar Ne Okuyor?” araştırmasına göre, yıl içinde ortaöğretim öğrencileri arasındaki en popüler kitap, Rick Riordan’ın kurgu-macera türündeki romanı Hades’in Evi (The House of Hades) oldu. İlkokul öğrencilerinin seçimi ise Harry Potter ve Azkaban Tutsağı’ndan (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) yanaydı. Angie Thomas’ın ABD’deki polis şiddetini ele alan “The Hate U Give” (Verdiğin Nefret) isimli kitabı ise Riordan’ın iki romanı ve Philip Pullman’ın Kehribar Dürbün (The Amber Spyglass) kitabının ardından, ortaöğretim çocuklarının en çok tercih ettiği kitaplar listesine, ilk kez dördüncü sıradan giriş yaptı.
Ödüllü ABD’li yazar Angie Thomas, kitabının yüksek oranda okunmasından duyduğu mutluluğu ifade ederek “Kitaplarımın her seviyeden gençler tarafından tercih edilmesi, benim için gurur verici. Öte yandan, ırkçılık ve polis şiddetine ilişkin, geçen yaz yaşanan hararetli tartışmalar ışığında baktığımızda, genç okuyucuların, gündemi anlamak adına da kitabıma başvurması benim için daha da anlamlı oldu” açıklaması yaptı.
Yazar Thomas “The Hate U Give” kitabıyla ilgili en büyük dileğinin, gençlerin bu kitabı artık içinde bulunduğumuz dünyayı yansıtmadığı bir dönemde okuyabilmesi ve polis şiddetinin son bulması olduğunu söylüyor. “Böyle bir dünyaya ulaşabilmemiz için gençlerin bu tür konuları okumalarına izin vermeli ve onlarla bu konuları konuşmalıyız” diyen yazar , edebiyat sayesinde gençlerin empati seviyesinin arttırılabileceğini ve bu sayede değişimin yakalanabileceğini ifade ediyor.
Kaynak: Renaissance Learning